Linda's wedstrijdblog | Respec op de Lek

19. 07. 15
Geschreven: 15 juli 2019

Zaterdag 13 juli was het tijd voor een van de laatste wedstrijden voor de zomer, Respec op de Lek in Culemborg. Op zich al een bijzondere race, met zowel een lange afstand in de morgen en een sprint in de middag, maar ook voor Sloepweesje, want wij verschenen met drie sloepen aan de start, team heren Fifty Shades, de dames Ruige Mates en een echt Hoogmaas gelegenheidsteam van de familie Vlieger / Jansen.

Die laatste club wilden het maximale uit hun sloeproeiervaring halen, dus er werden op de Helling kampeerplaatsen gereserveerd en trekkershutten (met toepasselijke wijn-naam) geconfiskeerd. Zodoende togen we zaterdagochtend vroeg met de complete huisraad van de families Vlieger / Leytens richting Culemborg. Zelfs in Culemborg vroegen ze zich af wat we zo vroeg al kwamen doen, maar toen we onze vrachtwagens spullen uitlaadden (inclusief fietsen en meubilair voor onze zelfgemaakte binnenplaats) waren ze vooral bezig met de vraag wanneer we weer zouden vertrekken.

Na een ongeplande teambuildingsessie “tent opzetten” onder leiding van Mar-tenten en op advies-en-weinig-actie van defensietentspecialist Ton konden we eindelijk aan een bakkie. Gelukkig wel traditioneel met veel taart en cake (waarmee we later ook nog leden van de Culemborgse organisatie konden omkopen). Daarna palaver en vlot richting start.

Bij Respec liggen alle belangrijke plaatsen dichtbij elkaar (lees kranen, start en de bar) en dat geeft net dat beetje extra gezelligheid aan een roeidag. Daarnaast was het tof om als dames en heren / gemixt allemaal vlot achter elkaar te starten. Je hebt zo een heel leuk deelnemersveld. Het maakt natuurlijk ook wat zenuwachtig, maar het twee keer verliezen van je riem is zelfs voor voorzitter “Floating Lexie” wat overdreven. Het levert gelukkig wel een krat bier op (doos wijn mag ook, de Mates zijn flexibel).

De Ruige Mates mochten als nummer twee aan de bak, tegelijkertijd met de dames van Wetter Spetter. De start verliep redelijk, we raakten de Spetters echter al vrij vlot kwijt. Dat is meteen een beetje tekenend voor het wedstrijdverloop van de 11 km voor de dames, want het was oprecht zwaar. Of het de stroming, de boot, of de spaghetti van gisteravond was, aan ons lag het natuurlijk niet maar we kregen de mooie Poolzee slecht op gang. Het was dan ook niet verbazend dat we voor het keerpunt al werden gepakt door de Polynoom en het Sloepweesje. De Polynoom werd echt keurig geroeid door de mannen, en ging vlak en vlot door het water. Complimenten! Beetje jammer dat de mannen in hun voorbarige feeststemming al de ballonnetjes hadden buitengehangen. Sloepweesje zag er ook zeer goed uit en vloog op het gebrul van gelegenheidsstuur Rene (HANGUUUUHHHH) over de Lek. Onderweg waren we nog wat druk met WC-borstels en de vraag of de lengte van een riem, net als bij een auto, nou echt iets zegt over de grootte van de dongels op een mannensloep (wij vermoeden van wel), en via al deze obstakels kwamen we met hard werken en een nog niet zo bevredigend resultaat over de finish.

Het fijne aan Respec is dat je altijd nog een tweede kans hebt, en dat hebben wij als Ruige Mates geweten. Met een mikado-riem-start bij de 4.5 km sprint, pakten we het ritme nu wel beter op. We konden langer aanhaken bij de Spetters (die echt een top wedstrijd roeiden!) en we tikten, ondanks zwaar vrachtvervoer en hoge golven onderweg (te leuk!) een veel beter gemiddelde aan. Het was knokken, maar we kwamen met een veel beter gevoel de finish over! We konden nu ook de anderen zien finishen, en tegelijkertijd lekker aan een welverdiend drankje beginnen.

Met alle Sloepweesjes en aanhang werd er inmiddels flink geborreld en gespeculeerd over de uitslag, en niet voor niets. De Fifty Shades mannen in de Polynoom wisten de derde prijs in de eerste klasse te pakken, en gelegenheidsteam Sloepweesje pakte heel gaaf een gedeelde tweede prijs in de hoofdklasse! Na een inspirerende speech van “geen band, geen bitterbal” Ton werd het feestplein door het Hoogmaase terras overgenomen (toch handig al die huisraad van de Vliegertjes) en er werd flink op het resultaat geproost. De festiviteiten mondden uit in een flink feestje met de Culemborgse crew, en via proseccorupsen op het toilet (geen zorgen, we hadden afzetlint mee), een helaas missende microfoon voor onze late-or-never zangeres Hil, een gelegenheidsduet met Glennis Grace en een diner onder leiding van Hoogmase DJ Dana bleef nog lang onrustig op de Helling....

Organisatie bedankt, voor de goede zorgen, heerlijke lunch, kersen en een top dag. Wij hebben er graag een feestje van gemaakt! Tot volgend jaar!

 

.
Beeldmateriaal van deze wedstrijd vind u hier

 

Was getekend,

 

Linda